AZ MTSZ WEBOLDALAi​  »        MTSZ         MTSZ TÉRKÉPPORTÁL         TERMÉSZETJÁRÓ         TURISTA MAGAZIN         TURISTASHOP        TEKA-KÁRTYA         KÉKTÚRA         GERECSE50         A KÉKTÚRÁZÁS NAPJA

A Magyar Természetjáró ​Szövetség
aktuális projektjei

GINOP 7.1.2-15  ​​Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát

PROJEKT AZONOSÍTÓJA: ​GINOP-7.1.2-15-2017-00017

Projektleírás

A hazai gyalogos természetjárás és aktív turizmus leglátogatottabb területei közé tartozik a Mátra, a Bükk, a Gömör-Tornai-karsztvidék és a Zempléni-hegység térsége, melyek az EGERERDŐ Zrt. és az ÉSZAKERDŐ Zrt. működési területére esnek Észak-Magyarországon.

A Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi vezetésével zajló projekt keretében megvalósult beruházások egy-egy turisztikai szempontból frekventált területen új vagy felújított attrakciókat alakítanak ki, egyes beavatkozási helyszíneken pedig az erdő látogatóit fogadó közjóléti berendezések újulnak meg a kor elvárásainak megfelelő, hosszú távon is fenntartható kivitelben. Az építések, felújítások ezáltal tovább növelik a már meglévő turisztikai desztinációk és attrakciók látogatottságát, a projekthez kapcsolódó túraajánlások pedig a térségben eltölthető hosszabb és többszöri szabadidő eltöltését biztosítják, ezzel hozzájárulva a térségbe látogató turisták tartózkodási idejének meghosszabbításához.

Az Egererdő Zrt. kezelésében Mátraszentimre–Galyatetőn a nagyparkoló került  felújításra, illetve a szomszédságába erdei tornapálya, és erdei játszótér került telepítésre. Ez a terület többirányú megközelíthetősége és adottságai révén a Mátrai turizmus és hazai természetjárás centrumának tekinthető. A nagyszámú - komplex túratervvel a térségbe vonzott - látogató számára induló és érkező pontként is funkcionáló parkoló területén több mint 80 személygépkocsi parkolására van lehetőség, a helyszínre érkező mozgássérültek számára két parkolóhely áll rendelkezésre, az autóbuszokkal érkező csoportok számára pedig három parkoló rész került kialakításra. A parkolási funkción kívül a terület északi része a félkörívesen, több sorban kihelyezett padokkal erdei pihenőhelyként szolgál, rendezvények alkalmával nézőtéri szerepet tölthet be.

A parkoló minden nap 0-24 óra között üzemel, nyitott, bárki számára ingyenesen elérhető (turisták, kirándulók, szálláshelyek vendégei, tornapálya igénybevevői) a kapacitás mértékéig.
A parkolótól nem messze, a gyerekek és felnőttek által egyaránt használható, 16 állomásos, ismertető táblákkal ellátott erdei tornapálya a terület legforgalmasabb pontjának számító Galya–kilátóból könnyen elérhető, fás, ligetes részen került kialakításra.

Egererdő működési területén, a projekt keretében további két erdei tornapálya és nyolc játszótér került kialakításra: Gyöngyössolymoson, a Szalajka – ház szomszédságában a Kisvasúti végállomás mellett, a mátrai régióban Parádsasvár térségében, a felújított Rudolf – tanya vendégház bővítéseként, a parádi térségben a turisták kedvenc kirándulóhelyén, a parádfürdői Ilona – völgyben, a híres Csevice kút szomszédságában játszóterek, utóbbi helyszíntől két perc sétára erdei tornapálya található. A Bükk hegységben, Eger vonzáskörzetében a Felsőtárkányi kisvasút végállomásánál a Stimecz - ház szomszédságában a Vöröskő forrástól pár perc sétára egy erdei tornapálya és játszótér kínál aktív kikapcsolódásra lehetőséget, míg a kisvasút köztes megállójánál, a Varró – háznál játszótéri elemek bővítik a helyszíni programokat. Borsod – Abaúj Zemplén megyében a Pazsagi turistaház szomszédságában, illetve Ózd térségében, Arló településen a Gyepes-völgyben található Ivánkai-szálló szomszédságában erdei játszóterek várják a területre látogatókat.

A Mátra két jól ismert erdei úti célja: a Gyöngyöstarján és Parád térségében fekvő Ilona-völgy és környéke, és a Parádsasvár melletti Gyökeres rét is megújult. Az Egererdő erdészeti területein zajló fejlesztéseknek köszönhetően új pihenők, erdei menedékek, erdei bútorok, asztalok és padok várják a túrázókat egész éven át. E fejlesztésekkel a térség vonzóbb és komfortosabb erdei desztinációként szerepelhet a hazai természetjárók élménytérképén.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. működési területén Háromhuta községhatárban az Országos Kéktúra nyomvonalán található a népszerű turistacélpont: István-kút és környéke. A projekt során az itt található két épületből négy évszakos pihenőhelyek kialakítására került sor. 

Az István-kúti faház teljes lebontását követően egy téglaépület került megépítésre, a tájba illeszkedő, az eredeti faházzal majdnem teljesen megegyező, külső megjelenés érdekében rönkfára emlékeztető homlokzati faburkolattal. A szaniter blokkban a csapadékvíz-gyűjtésből összegyűjtött víz kerül felhasználásra, a villamos energia biztosítására napelemes rendszer került kialakításra. A projekt része az épület bútorokkal való ellátása és az épület előtti fedett tűzrakóhely építése tájékoztató táblákkal. A faház meteorológiai állomásként is funkcionál, működtetését az ÉSZAKERDŐ Zrt. fogja végezni. A vendégek megismerkedhetnek az időjárás különböző elemeit mérő eszközök felépítésével, és a meteorológia tudományánakfejlődését tablókon keresztül is megismerhetik.
 
Az István-kúti kőház tetőszerkezete megerősítésre szorult, a kivitelezés során az épület új hidegburkolatokat, vízszigetelést, fa nyílászárókat, távfelügyeletet biztosító füst- és tűzjelző rendszert, napelemes rendszert, led lámpatesteket kapott. Az épület mellett tűzrakóhellyel ellátott, nyitott-fedett, faszerkezetű filagória várja a helyszínre látogató kirándulókat. A létesítményben helyet kap egy „menedékszoba”, egy konyhai helyiség, illetve egy vizesblokk. A vízellátás a csapadékvíz felhasználásával kerül megoldásra, míg a minimális mennyiségű szennyvíz zárt tartályba kerül. A pihenőhely szálláshely funkciót nem fog betölteni, a túrázók napközbeni pihenésére, ételeik melegítésére, szélsőséges időjárási körülmények elleni védelemre szolgál. Az épület egész évben ingyenesen nyitva áll, de azt vagyonvédelmi okokból - a kültéri elemek kivételével - csak az üzemeltetőnél történő regisztráció esetén lehet használni. 

A Sárospatak melletti Botkői autóspihenő, az ország egyik legszebb turistalátványosságához, a Megyer-hegyi tengerszemhez vezető turistaút mellett található. A projekt keretében a pihenőhelyen tűzrakóhelyek építése, új bútorzat telepítése (esőbeálló, padok-asztalok, erdei bútor garnitúrákból álló blokk) történt, melyek kiszolgálják az egyéni és csoportos erdőlátogatók igényeit. Az újabb közjóléti berendezések kihelyezésén túl a gyerekek számára új, tájba illeszkedő erdei játszótéri elemek kerültek kihelyezésre, valamint az út melletti területeken zúzottkővel borított erdei parkoló segíti az ide látogatók biztonságos parkolását (12-13 személygépkocsi számára).

A hazai nemesfémbányászat történelmében jelentős szerepet játszó Telkibányától nem messze található Mátyás-király kútja, amihez számos legenda és érdekesség is kapcsolódik. A fejlesztés keretében, a Király-kúti pihenőhelyen az elhasználódott berendezések cseréje, a meglévő fahíd hídfője és a felépítmény felújítása történt meg, valamint a környező bányászati emlékekhez kapcsolódóan az ércfeldolgozás részletét bemutató park került kialakításra. A három emlékmű elemeihez sétány vezet, a szobor jellegű műhöz kihelyezett információs tábla a helyszínre látogatók tájékoztatását segíti. 

Lillafüreden, a Hámori-tó északi emelkedőjén a Lencsés-forrás, egy csendes, erdei környezetben, turistaút mellett található, ahonnan a Zsófia-kilátóhoz is könnyen el lehet jutni. A pihenőhely fejlesztése során egy esőbeálló építése, a bútorzat cseréje, tűzrakóhelyek megújítása, a forrás felépítmény felújítása, meder tisztítása került megvalósításra.

A megye egyik leglátogatottabb, nemzetközi hírű üdülőterülete Lillafüred. Látképét alapvetően meghatározta a XX. század első felében a Hámori-tó északi oldalán emelkedő Lencsés-oldalon álló Zsófia-kilátó . Az attrakciót az 1950-es években lebontották, de a projekt keretében a kilátó rekonstrukciója eredeti formában megvalósult. Az alsó szint kőből készült, mészkőlapok felhasználásával, míg maga a kilátó az időjárás viszontagságait is tűrő vörösfenyőből. A kilátóhoz Lillafüredről vezető sétaút tanösvény jellegű („Körös-körül lombkorona” tanösvény), amely az építménytől északi irányban folytatódik, hogy a helyi- és regionális jellegű turistaút-hálózatba is közvetlenül bekapcsolódhasson. A kilátóról csodás kilátás nyílik Lillafüredre, a Hámori-tóra és a Garadna-patak völgyére. A kilátó tervezése során fontos szempont volt, hogy megjelenése leginkább hasonlítson az egykori toronyra, ám megfeleljen a mai biztonsági és kényelmi igényeknek is. A tanösvény információs táblái az erdőt, az erdőgazdálkodást, a tájegységet és a kulturális értékeket mutatják be, de kihelyezésre kerültek pihenésre alkalmas erdei bútorok és padok is. 

Letölthető dokumentumOK