AZ MTSZ WEBOLDALAi​  »        MTSZ         MTSZ TÉRKÉPPORTÁL         TERMÉSZETJÁRÓ         TURISTA MAGAZIN         TURISTASHOP        TEKA-KÁRTYA         KÉKTÚRA         GERECSE50         A KÉKTÚRÁZÁS NAPJA

A Magyar Természetjáró ​Szövetség
aktuális projektjei

GINOP 7.1.2-15  ​​Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig

PROJEKT AZONOSÍTÓJA: GINOP-7.1.2-15-2017-00021

Projektleírás

Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig
Az elmúlt időszak fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszerében, az „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” tárgyú felhívás keretében, a GINOP-7.1.2-15-2017-00021 azonosító számú, „Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig” című projekttel elnyert támogatással valósultak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség – mint projektgazda – koordinálásában, a Verga Zrt.-vel és az MTÜ-vel közös konzorciumi együttműködésben.

Bakonyerdő Zrt. területén zajló fejlesztések
A program elemei voltak a Bakony és a Balaton térségében leginkább kedvelt erdei kirándulóhelyek és a hozzájuk kapcsolódó turistaút-hálózat mentén megtalálható pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A projekt részeként a Bakonyerdő Zrt. egész területén összesen 1 új négy évszakos menedékház és 4 új erdei védőház került kialakításra, továbbá megújult 5 erdei védőház, 118 erdei bútorgarnitúra, 45 erdei pad, 18 erdei tűzrakó hely, 80 tájékoztató tábla, valamint 6 erdei fa gyalogoshíd. Kihelyezésre került 20 új erdei torna- és sporteszköz, 8 új erdei játszóeszköz, illetve megvalósult lépcső és korlát felújítása az egyes turistaútvonalak mentén. 

A projektnek köszönhetően az erdei közjóléti létesítmények a kor követelményeinek megfelelő módon, hosszú távon is fenntartható, magas színvonalú kivitelben újulhattak meg, valamint új ökoturisztikai attrakciók jöhettek létre. 

A Bakony és a Balaton-felvidék természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag erdeinek kezelője a Bakonyerdő Zrt., amely közel 64 ezer hektáron gondos gazdája a rábízott javaknak. Erdőkezelésük nem csupán a faanyaggal való tartamos és fenntartható gazdálkodást jelenti, hanem létfontosságú az erdő – mint bonyolult életközösség – egészségének, sokféleségének fenntartása, minőségének folyamatos javítása szempontjából is. 

A Bakonyerdő Zrt. kiemelt célja a természeti javaink hosszú távú fenntartása. A fenntartható erdőgazdálkodás mellett fontos szerepet vállal a térség ökoturizmusának fejlesztésében. A Bakonyba, a Balaton-partra pihenni érkezőknek kiránduló- és pihenőhelyeket, tornapályákat, változatos ismereteket nyújtó tanösvényeket, kilátókat, kellemes és karbantartott túraútvonalakat biztosítanak, hogy jó levegőn, szép természeti környezetben, biztonságosan tölthessék el az erdei kirándulásokra szánt idejüket. A Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületek több százezer itt lakó és több millió itt nyaraló számára nyújtanak a napi kikapcsolódási lehetőségén túl természetes környezetet és az emberi élet számára nélkülözhetetlen tiszta ivóvizet és jó levegőt. 

Koloska-völgy rekonstrukciója
A Magyar Természetjáró Szövetség a Bakonyerdő Zrt.-vel konzorciumi partnerségben 2017 és 2022 között számos helyszínen hajtotta végre az erdei infrastruktúra fejlesztését. A program egyik eleme volt a Bakony és a Balaton-felvidék természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag erdeiben a leginkább kedvelt erdei kirándulóhelyek és a hozzájuk kapcsolódó turistaút-hálózat mentén megtalálható pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. 

A Balaton-vidék egyik legkedveltebb erdei kirándulóhelye a Balatonfüred közelében található Koloska-völgy. A kirándulóhely – ahol családok, baráti társaságok töltik szívesen szabadidejüket – hétvégente szinte megtelik látogatókkal. Számos közjóléti berendezést, erdei bútorgarnitúrát, tűzrakó helyeket, védőházat, emlékhely melletti erdei tornapályát, tanösvényt, illetve nordic walking útvonalat alakítottunk ki. 2016-ban itt tartott szentmisét Böjte Csaba szerzetes, akit megragadott a hely varázsa. Az általa adományozott, a gyermek Jézust ábrázoló szobornak helyet adó kegyhely és a völgy azóta is minden évben az atya által celebrált szentmise helyszíne. A Koloska-völgy patakcsörgedezéstől hangulatos, jól kiépített kirándulóhelyének mélyéről a Jókai-kilátóba felkapaszkodva csodálhatjuk meg a Balaton panorámáját. 

A kisded Jézus szobrának helyet adó kegyhely építésével, a padok és asztalok cseréjével, a tűzrakó helyek felújításával, védőház kialakításával, a fahidak és -lépcsők korszerűsítésével továbbra is megőrzi régi vonzerejét a megújult völgy. 

Csurgó-kúti pihenőhely
A Csurgó-kúti pihenőhely Farkasgyepű és Magyarpolány határán, a Köves-patak mentén, a Pörös területén található. Nevét a festőien szép forrásról, vízesésről kapta. A forrás vize egy 5-6 méter magas szikláról aláhullva egy kútszerű forrásfejet alakított ki a laza talajban. A kupából kicsorduló víz a Köves-patak vizével együtt folyik tovább. Turisztikai szempontból a környék egyik leglátogatottabb közjóléti objektuma. A forrás környezete rendszeres nyári táborhelye cserkészcsapatoknak, szervezett kirándulóknak. 

A Csurgó-kúti pihenőhely Farkasgyepű és Magyarpolány határán, a Köves-patak mentén található. Két turistajelzés (zöld sáv, sárga kereszt) is érinti. Turisztikai szempontból a környék egyik leglátogatottabb közjóléti objektuma. Az elhasználódott pihenő, valamint a sziklatömbön lezúduló vízesés környezete újult meg. 

A fejlesztés során régi közjóléti berendezések elbontása után tűzrakó helyek, erdei lépcsők, erdei bútorgarnitúrák, fa gyalogoshidak és egy védőház került felújításra. 

Cuha-völgy
A Cuha-szurdok kiemelt látogatottságú, közkedvelt kirándulóhely. Itt halad keresztül a Győr–Veszprém-vasútvonal, amely az egyik legszebb hazánkban. A patak mellett és a patakon keresztül erdészeti murvás út halad. A Bakonyerdő Zrt. korábbi fejlesztései során tanösvényt, erdei tantermet létesített erdei bútorokkal, védőházakkal. 

A turistaút a szurdokban a több helyen a patakon átvezető gázlókon halad. Az ezeken a gázlókon kiépített „tipegők”, a száraz lábbal való áthaladást segítő betonkockák és kövek az évek alatt a változó, szeszélyes vízjárás, valamint az autóforgalom miatt tönkrementek. A fejlesztés során 9 gázlóban került kialakításra a biztonságos gyalogos átjutást segítő műelem. 

Emellett a régebbi tájékoztató táblák, erdei bútorgarnitúrák felújítása, cseréje, valamint a védőházak felújítása is megtörtént. 

Kupi-erdő
A Kupi-erdőben halad a dunántúli piros sáv és a piros kereszt turistajelzés, valamint a Mária-út. A Somló és Döbrönte között félúton fekvő, jelenleg rossz állapotban lévő Kajetánházai ház felújításával, valamint erdei bútorgarnitúrák elhelyezésével, tűzrakó hely kiépítésével, a védőház melletti forrás és tisztás környezetének rendezésével erdei pihenőhelyet alakítottunk ki a fejlesztések során. 

A Tallós Pál tanösvény közelében található, mindenki által látogatható erdei játszótér 2004-ben épült, napjaikra azonban elhasználódott. A fejlesztés során új játékok és egy játszóvár került kihelyezésre, a régi erdei bútorgarnitúrák cseréje mellett. 

Festetics-turistaút
A turistaút kialakításának célja az országos kék és a dunántúli piros jelzés összekötése. Egy új erdei védőház és erdei bútorgarnitúra található az útvonalon. 

Nagy-mező
A közkedvelt erdei kirándulóközpont gyönyörű környezetben, kitűnő megközelíthetőséggel, több jelzett turistaút csomópontjában jelentős turisztikai funkcióval bír. Gyakori helyszíne iskolai, egyesületi rendezvényeknek, összejöveteleknek, esküvőknek, családi és baráti találkozóknak. A jelentős használat és az időjárás okozta amortizáció, valamint a komfortosság növelése, az elmúlt időszakban tapasztalt látogatószám-növekedés indokolttá tette az elvégzett fejlesztést, amely magában foglalta az erdei pihenő befogadóképességének növelését. 

A Keszthelyi-hegység leglátogatottabb, legjobban kiépített pihenőközpontja a Gyenesdiáshoz közeli Nagy-mezőn található, ahol tűzrakó helyek, erdei bútorgarnitúrák cseréje történt meg. Ezenkívül a helyszínen megvalósult egy erdei játszótér kialakítása is, csúszdás játszóvár, valamint egy hinta kihelyezésével. 

Gerence-völgy
A Gerence patak mentén húzódik a Gerence-völgyi-kirándulóerdő, amelynek központja a Bakonybéltől három kilométerre lévő Gerencepusztai autóspihenő. Az autóspihenőnél, valamint a Bakonybélt Huszárokelőpusztával összekötő közút menti réteken elhelyezett információs táblák, szalonnasütők, padok, asztalok, esőbeállók, a Gerencén átívelő gyalogoshidak a látogatók kényelmét szolgálják. E szakaszon erdei tornapálya és turistaút kiépítése valósult meg, valamint erdei bútorgarnitúrák kihelyezése is megtörtént. 

Hubertlaki pihenőhely
Ugod-Hubertlaktól délre, a völgy mentén található az erdélyi Gyilkos-tó kicsinyített mása, amely a patak medrének elzárásával a múlt század nyolcvanas éveinek végén jött létre. A mederben megmaradtak az ott élő fák csonkjai. A népnyelven „bakonyi Gyilkos-tóként” is ismert tavacska rendkívül kedvelt erdei kirándulóhely. A tó környezetében elvégzett földmunkák és gátjavítási munkálatok során a gát megerősítésre és javításra került, valamint erdei bútorgarnitúrák cseréje valósult meg. 

Pisztrángos-tó
Farkasgyepűtől délkeletre, a Bittva patak völgyében található a festői szépségű Pisztrángos-tó, amelyet a múlt század hetvenes éveiben alakítottak ki az üzemi út építésével és a völgyzáró gát létesítésével egy időben. A horgásztóként is üzemelő tavacska partján a meglévő erdei bútorgarnitúrák cseréje valósult meg. 

Németbányai pihenőhely
Az Országos Kékkör nyomvonala mentén található pecsételőhely közelében erdei pihenő létesült védőház, erdei bútorgarnitúrák és erdei sporteszközök kihelyezésével. 

Szűcs Pálné-pihenő
A Rendeki-hegyen a Sümegi Fehér-kövek Természetvédelmi Területen, a Fehér-sziklák Erdőrezervátum közelében erdei pihenő kialakítása valósult meg védőház, erdei bútorgarnitúrák, tűzrakó hely és információs tábla kihelyezésével. 

Pénzesgyőri Zoltay-forrás  A Zoltay-forrás a Pénzesgyőr, Akli és Pálihálás által bezárt háromszög közepén, a Mária-út mellett található. A forrás foglalását a Fűzfői Természetbarát Szakosztály készítette 1978-ban. Mellette tűzrakó és pihenőhely található. A pihenőhely erdei bútorgarnitúráinak cseréje valósult meg. 

A VERGA Zrt. területén zajló fejlesztések
Nagyvázsony
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. működési területén történt fejlesztések legnagyobb volumenű beruházása Nagyvázsony mellett valósult meg. Itt felújításra és átalakításra került egy, a II. világháborúból fennmaradt, 20 méter magas lőtéri figyelőtorony, amely már kilátóként várja a látogatókat. A kilátó lábánál új fedett és fedetlen pihenőhely létesült, valamint megépült a biztonságos parkolást elősegítő bekötőút és parkoló. Az így létrejött attrakció nagy népszerűségnek örvend a 77-es számú főúton közlekedőknek – ezt a látogatószámlálás adatai is bizonyítják. 

Gulya-dombi-parkerdő
Veszprém nyugati szélén, a Gulya-dombi-parkerdőben új játszótér és erdei tornapálya létesült a régiekkel megegyező helyszíneken. Lecserélésre került számos közjóléti berendezés, továbbá egy új védőház is megépült. A város északi szélén található Fenyves-kirándulóerdő melletti egykori bányaudvar területe is rendbetételre került, ezután pedig új játszótér és fedett pihenőhely épült meg egy kisebb parkosítással egybekötve. A pályázati forrásnak köszönhetően a Veszprém két szélén található, frekventált pihenőerdők új lehetőségekkel várják a kikapcsolódni vágyó családokat, kirándulókat. 

Eplény
Eplényben az Ámos-hegyi-pihenőerdő új fedett és fedetlen pihenőhelyekből álló közösségi térrel, játszótérrel és erdei kondiparkkal gazdagodott, valamint a környéket behálózó, több mint 7 kilométer hosszú, 22 állomásból álló tanösvény teljes információs és irányítórendszere is megújult. 

Gaja-völgy
A VERGA Zrt. működési területének legszebb kéktúraszakaszán két új gyalogoshíd épült meg a Gaja patak fölött. A projektnek köszönhetően a Bakonynána és Jásd között túrázóknak időjárási körülményektől függetlenül biztonságossá vált a patakon történő átkelés.
A Bakony szívében található Dudar község határában kanyarog a nehezen járható, sziklákkal szabdalt Ördög-árok. A völgy megközelítéséhez a 2,5 kilométer hosszú erdei makadámút újult meg egy kisebb parkolóval, az úgynevezett Gizella-átjáró fölött, a völgy peremén pedig egy erdei bútorokkal kiegészült pihenőhely is létesült a kirándulók számára.
A pályázatnak köszönhetően a Bakonytól a Balatonig olyan új attrakciók épültek, illetve már meglévők bővültek ki és újultak meg, amelyek önállóan egy-egy délutáni vagy akár egy egész napos programot kínálnak térítésmentesen a térségbe látogató turistáknak. 

Letölthető dokumentumOK